Kattentherapie ♥ ’therapie katjes’

Ragdolls -en katten in het algemeen- hebben een positievere invloed dan de meeste mensen denken. Ragdolls zijn dankzij hun mensgerichtheid, hun zachte sociale karakter en hun intelligentie bij uitstek geschikt om in te zetten als therapiekatjes. Ragdolls voelen aan wanneer het wel of niet uitkomt om toenadering te zoeken.

Een Ragdoll brengt zijn/haar mensen rust, ontspanning en kalmte in mind, body en soul. En laten we vooral ook ‘liefde’ en ‘blijdschap’ toevoegen aan dat lijstje: Ragdolls betekenen voor hun mensen(gezin) een oprechte levensverrijking ♥

Doorgaans kunnen we zeggen dat de Ragdoll een bovengemiddeld slimme en intelligente kat is die actief contact zoekt met de mens. Daarbij hebben ze voelsprieten voor de stemming van mensen en wordt een hechte band opgebouwd tussen de Ragdoll en haar/zijn voorkeursmens(en).

Ragdolls zijn zo veel meer dan “zomaar een ‘huisdier’. Ze zijn de allerbeste vriend van een klein jongetje, de beschermer van een meisje, een therapie voor ouderen en mensen die neuro divergent zijn, een lid van de familie, iemands hele wereld! ♡

~Holistic Ragdoll cattery ZenDolls

Therapie kat

Once in a while echter wordt bij ons een kitten met een uitzonderlijk karakter geboren, welke wij een 100% therapiekatje mogen noemen. Deze speciale ’therapie kittens’ selecteer ik om te koppelen aan gezinnen met een uniek kind die extra steun gebruiken kan. Maar, ook wanneer jij als volwassenene de steun van een therapie katje gebruiken kunt, help ik jou graag!

Therapie katjes zijn op aarde om hun vrolijkheid, liefde en licht met ons te delen

❥ bij ADHD, Tourette-syndroom, autismeapectrumstoornis, Down syndroom, hooggevoeligheid, prikkelverwerkingsstoornis, etc.

❥ bij burn-out, stress, angsten, slapeloosheid en/of depressie

❥ bij ouderen met behoefte aan (rustig) gezelschap in huis en bij dementie

❥ Kortom; bij iedereen wiens brein afwijkt van ‘de norm’ en uniek te noemen is.

Wetenschappelijk onderbouwd

Er hebben inmiddels vele wetenschappelijke onderzoeken plaatsgevonden en allen concluderen dat therapie met katten een bewezen positief effect heeft op kinderen en volwassenen met autisme, Down syndroom, aandachtsstoornissen, leermoeilijkheden, etc. Vooral bij neuro divergentie waar frustraties stressgedrag en stemming negatief beïnvloeden, helpen onze wollige vriendjes te kalmeren en mogelijke agressiviteit te verminderen.

Selectieprocedure

Gezien de grote vraag naar 100% therapie kittens en het slechts zeer beperkte aanbod, zullen wij voor de aanvraag een gespecificeerde selectie procedure hanteren.

Onze therapie kittens verhuizen later dan hun broertjes en zusjes. Voor de verhuizing zullen ze door mij getraind worden. Zo maak ik het kitten vertrouwd met het dragen van een harnas/tuigje en leer ik hem/haar meerijden in de auto en op de fiets. De rest doet het, uiterst op persoonlijkheid en karakter eigenschappen geselecteerde, therapie kitten helemaal uit zichzelf

Ik wil je/jullie om in de eerste email-voorstelronde onze kant op, een zo uitgebreid mogelijk beeld te schetsen van de persoonlijke situatie en behoeften.

En wist je dat?

Ragdolls ons hulp bieden en een positieve vooruitgang in onze gezondheid bieden?

Aaien van katten de afgifte van het liefdeshormoon oxytocine stimuleren?

Oxytocine is een neurochemische stof, een hormoon dat vrijkomt als mensen verliefd worden. Het is bewezen dat oxytocine je emotionele perceptie verhoogt. Hierdoor kun je angsten verminderen en beter contact maken met mensen.

En wist jij dat het geluid en de trilling van het kattengespin zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine?

Endorfine is het belangrijkste hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je een gevoel van liefde en vrede ervaart.

Via het trommelvlies nemen we het gezoem van de lage frequenties tussen twintig en vijftig hertz waar. Deze geven de hersenen positieve gedachten door. Het zoete geluid van het gespin drijft de productie van serotonine aan, een stofje dat positief betrokken is bij onze slaap en ons humeur.

En dat wanneer je lichaam -wanneer deze strijdt tegen pijnlijke situaties zoals stress, angst of slapeloosheid- reageert op het spinnen van een kat net zo als op (meditatieve) muziek 🎶 ?

Het luisteren naar het spinnen van een kat geven de hersenen positieve gedachten door 🧠, is zeer ontspannend, stimuleert de concentratie en creëert een zeer prettige en gezellige sfeer.

Therapie met Ragdolls heeft aangetoond dat het gezelschap van een Ragdoll fysieke en psychologische verbeteringen oplevert. 

Bij mijn oudste zoon Dean, die kampt met de uitdaging van Gilles de la Tourette en ADHD, zie ik dat het contact met onze Ragdolls en in het bijzonder met onze therapie Ragdoll Indy, zijn stressreactie doet afnemen: de adrenaline en cortisol in het lichaam nemen letterlijk af. Het risico op een meltdown of shutdown neemt daarmee ook af. Na school en werk helpt het hem de prikkels van die dag te verwerken. Opgefokt komt hij thuis, mag ik geen woord tegen hem zeggen. Binnen 20 minuten knuffelen met onze Ragdolls, zie ik hem al verzachten. En gaat hij met een glimlach en een vriendelijk woord mijn kant op naar boven om te douchen.

Bij het aanschouwen van de wisselwerking tussen hem en onze poezels -die als magneten naar hem toetrekken- en in het bijzonder onze Indy, wordt mijn mama hart elke keer opnieuw geraakt. Want, als ouder zien dat je kind kampt met zulke grote uitdagingen in het leven, doet zeer. Zien en voelen hoe hij ontprikkelt en verzacht laat mijn hart vreugdesprongetjes maken. Dean is inmiddels 20 jaar oud en als hij over Indy spreekt noemt hij haar ‘zijn dochter’ 🙂

Zelf kamp ik met ADHD, prikkelverwerkingsstoornis, PTSS en hooggevoeligheid. Jarenlang struggelde ik met mijn ‘unieke zijn’. Inmiddels heb ik een prachtig bestaan gecreëerd en in de uitdaging van de dagelijkse ‘balans in body, mind & soul’ vinden, deze weten te creëren. Mijn helpers hierbij zijn bij uitstek onze dieren. Vanzelfsprekend ook mijn holistische lifestyle, en veel tijd doorbrengen buiten in de natuur. Maar, ik kan met je delen dat onze Ragdolls niet weg te denken zijn uit mijn healthy lifestyle. Je hoeft enkel onze stories op Instagram te volgen om te zien én voelen welke liefde en ontspanning onze fluffy soulmates mij persoonlijk brengen. Mijn hart is gevuld met dankbaarheid _/\_

~ Kelly, eigenaar Holistic Ragdoll cattery ZenDolls

Kosten

De kosten voor een therapie kitten liggen hoger dan een regulier Ragdoll kitten.