Ragdoll kitten ♥ Één of twee?

Onze visie is de meest gelukkige, gezonde en evenwichtige Ragdoll kittens te laten verhuizen naar hun toekomstige human soulmates. Máár, ook hen hun gelukkigste en mooiste leventjes te kunnen bieden in de toekomst. Om deze reden laten wij geen kittens alleen verhuizen.

Net als voor onszelf wensen wij voor onze Fluffy soulmates ook dat zij hun mooiste leven mogen leven. Samen is zooveel mooier dan alleen ♥

“Bij ons krijgt de kat volop aandacht, want we zijn veel thuis.”
” Wij hebben altijd al een kat gehad en dat ging goed.”
“Mijn huis is te klein voor twee katten.”
” We willen er eerst een, als dat goed gaat nemen we er een tweede bij.”

Regelmatig zien we deze reacties voorbij komen.

Alles wat wij doen, is in het belang van onze babies en gebeurd met een reden. Eerst een kitten nemen en later pas een tweede kitten is eigenlijk erg zielig. Dit, omdat, in de beginfase het juist heel belangrijk is voor de sociale ontwikkeling. Hoe langer je wacht des te moeilijker zal het zijn om een tweede poezel te introduceren.

Kortom er is dus geen enkele reden om maar één te adopteren. Gelukkig zijn er ook steeds meer stichtingen en asielen die dit beleid ook handhaven en adoptanten bewust proberen te maken waarom het beter is om altijd twee kittens te nemen, en dat is super goed nieuws voor onze wollige vriendjes!

Samen (op)groeien en bloeien, samen slapen & elkaar wassen en samen op ‘avontuur’, samen spelen & kattenkwaad uithalen. Dat gunnen we onze allerliefste fluffy soulmates toch? Dit is het allermooiste cadeau wat wij mensen een Ragdoll kitten kunnen geven. Zodat ze altijd een maatje in de vorm van een soortgenootje hebben.

Het gezin is ook nog wel eens de deur uit (school, werk, dagjes uit, winkelen, de nacht, vakantie, etc.). Met een maatje hoeven ze nooit alleen te zijn.

Ook kunnen wij mensen nooit het gezelschap van een soortgenootje vervangen. Een mens is nu eenmaal geen kat, spreekt de kattentaal niet, speelt anders en groomen doen wij ook niet 😉

Wij adviseren mensen altijd om twee kittens in huis te nemen. Onze kittens worden dan ook niet alleen geplaatst als er geen gelijkwaardig speel- en knuffel maatje aanwezig is.

Als de aanwezige poezel(s) al op leeftijd zijn, kun je je wellicht bedenken dat de energielevel niet zal matchen met een kitten. Een kitten van 16 weken oud is te vergelijken met de mensenleeftijd van 6 jaar. Daar waar bijvoorbeeld een 5 jarige poezel te vergelijken is met de mensenleeftijd van 36 jaar. Een behoorlijk verschil qua energielevel. Dit wilt niet zeggen dat ze niet samen zouden kunnen leven, maar we willen nu eenmaal het allerleukste toekomstige leven voor onze babies. En dit is en blijft met een soortgenootje in dezelfde leeftijdscategorgie en dus energie.

Een oudere poezel samen met een kitten zullen geen maximaal plezier en geluk aan elkaar beleven. Ondanks dat de ‘oudere’ poezel wellicht nog speels kan zijn. Dit is toch een andere mate van speels als de speelse en drukke energie van een kitten.

Woont er reeds een oudere lieverd bij jullie? (Bedenk je hierbij dat een 7 jarige poezel al een senior is.) Denk dan aan het verwelkomen van twee kittens. Zodat de kleintjes elkaar hebben en niet zijn aangewezen op de oudere lieverd. Die op zijn/haar beurt kan kiezen wanneer hij/zij zich wel of niet met de kittens bemoeit.

Welk voordeel heeft het, twee kittens tegelijk in huis nemen?

Minder risico op het ontwikkelen van toekomstige gedragsproblemen. Het is bewezen dat kittens die alleen opgroeien vaker gedragproblemen hebben dan kittens die samen opgroeien. Dit kan zich uiten in ongewenst gedrag zoals bijten, krabben, onzindelijk zijn en/of het plotseling aanvallen van de handen en voeten. Op lange termijn worden ze op een gegeven moment ‘sociaal gehandicapt’. En mentaal instabiele katten hebben vaak een lagere weerstand, en dus een groter risico op fysiek ziek worden.

Het belangrijkste is dat het samenvoegen van twee kittens vele malen gemakkelijker gaat (*). Volwassen katten, die langere tijd alleen hebben gewoond, hebben in de meeste gevallen geen behoefte meer aan een soortgenootje. Ook al denken wij mensen dat dit wél heel leuk is, in de praktijk werkt het vaak toch anders.

Reden hiervoor is dat wanneer poezen de volwassen leeftijd bereiken zij in de natuur alleen zouden kunnen overleven. En dus geen andere kat ‘nodig’ hebben. Dit in tegenstelling tot wanneer ze nog kitten zijn.

Het kan een moeizaam proces worden om op latere leeftijd nog een poezel erbij te nemen. Hier is dan vaak veel kennis en veel geduld nodig.

En wanneer het wel lukt, bedenk je dan dat de volwassen poezel qua leeftijd niet match met die van het kitten. Hun energieleven en speelbehoefte liggen te ver uit elkaar. Wat maakt dat het kitten niet krijgt wat het behoeft. Met als gevolg mentale en emotionele instabiliteit wat de weerstand vermindert met risico op fysiek ziek worden.

Minder schuldgevoel! Want, geloof mij als ik zeg dat je zo veel van je wollige baby gaat houden dat zodra je de deur uit moet en hem alleen achter moet laten, je je schuldig en ellendig voelt. Dat wanneer je op een verjaardagsfeestje zit je op je horloge kijkt en denkt ‘ohwjee, ik ben nu al drie uur van huis’ (wetende dat je kleine (of inmiddels grote) hummel thuis zielig voor de deur zit te wachten op zijn mens(en)…

(*) bij het matchen van katten dient er te allen tijden in de eerste plaats worden gelet op de individuele karakters. Heel vaak wordt de keuze voor een tweede poezel gemaakt op basis van een ander kleurtje of de cuteness die een kitten uitstraalt. Echter, alleen wanneer de karakters matchen zullen kittens elkaar ook op volwassen leeftijd leuk blijven vinden. Hierbij wel gelet op de juiste leefomgeving, met keuzes van alle bronnen die een kat behoeft. Keuzes van alle bronnen die een kat behoeft: hoge- en lage ligplekken, kattenbakken, waterbron, voedselbron, horizontale- en verticale krabgelegenheden, etc. De formule is Aantal katten +1. En vanuit een 100% katvriendelijke visie is dede formule: Aantal katten x 2 .

Kijk naar de full episode van expert Kitten Lady. In 7 minuten geeft zij 7 redenen waarom twee kittens adopteren als ‘bonded pair’ hen een beter, mooier én rijker leven geeft ♥

7 waardevolle minuten met 7 redenen van expert Kitten Lady