Ragdoll kleuren

Het Ragdoll ras is sinds zijn ontwikkeling in de jaren zestig wijdverspreid populair geworden. Deze katten zijn er in vele kleuren, maar slechts acht worden erkend door de International Cat Association (TICA), waar wij lid van zijn.

Naast hun hoofdvachtkleur is het Ragdoll ras ook verkrijgbaar in drie patronen: bicolor, color point en mitted. Door de grote verscheidenheid aan patronen en kleuren zijn Ragdolls in veel verschillende combinaties verkrijgbaar.

Maar heb je je ooit afgevraagd welke kleur het zeldzaamst is? Dit zijn de acht vachtkleuren die door TICA worden erkend en rangschikken we deze van zeldzaamste tot meest voorkomende.

1 ♥ Cream Ragdoll

Als we het hebben over de zeldzaamheid van de vachtkleuren van Ragdolls, bestaat er absoluut geen twijfel over dat de zeldzaamste van allemaal cream is. Deze kleur komt voort uit een verwaterde versie van de flame (red) Ragdoll. Minder dan 3% van alle Ragdolls wereldwijd heeft deze kleur, waardoor ze de meest schaarse van de acht zijn. Hoewel Ragdolls geweldige huisdieren zijn, hebben ze ook de wereld van de showkatten stormenderhand veroverd.

Jaarlijks worden cream babies bij ons geboren, in zowel de Traditionele Ragdoll, Mink Ragdoll als Solid Ragdoll.

2 ♥ Lilac Ragdoll

De enige tweede na cream in zeldzaamheid is de lilac Ragdoll. Net als de cream kleur ontstond lilac als een verdunde versie van een chocolate Ragdoll, en werd door fokkers geselecteerd totdat het zijn eigen erkende kleur werd. Omdat deze kleuring zo mooi en schaars is, kan het vinden ervan erg moeilijk blijken te zijn. Lilac ragdolls zijn zeer gewild en worden zelden gezien.

Wij hebben onlangs -in december 2023- onze eerste Lilac Solid Ragdoll babies mogen verwelkomen uit onze Earth en Rody. In 2024 hopen wij ook Lilac babies te verwelkomen in zowel de Traditionele Ragdoll, als de Mink Ragdoll.

3 ♥ Chocolate Ragdoll

Chocolate Ragdolls zijn minder schaars dan lilac en cream Ragdolls. In vergelijking tot andere kleuren is chocolate echter zeker een zeldzaam gezicht om te zien. Visueel lijken deze katten op seal Ragdolls, maar hun vacht is lichter van kleur. Deze Ragdolls zijn ook onmiskenbaar mooi, dus het is gemakkelijk te begrijpen waarom er veel vraag naar ze is.

Onze Gaila is chocolate van kleur (en ook hebben wij een aantal chocolate dragende dames). Gaia zal samen met onze Pumba in 2024 een nestje krijgen. Ja, je leest het al: onze eerste chocolade babies zullen dan geboren worden!

4 ♥ Flame Ragdoll

Flame Ragdolls worden ook wel ‘red’ genoemd. Deze katten lijken qua kleur op creamkleurige Ragdolls, maar hebben door hun vacht veel meer uitgesproken tinten oranje en rood. Het grootste deel van hun lichaam bestaat uit een ivoren basis, en op hun punten zijn diepere tinten oranje en rood geconcentreerd.

Jaarlijks worden ook Flame babies bij ons geboren.

5 ♥ Fawn

Fawn Ragdolls en Cinnamon Ragdolls (die we zo meteen zullen bespreken) lijken erg op elkaar. Deze twee kleuringen worden niet door alle kattenverenigingen geaccepteerd, maar TICA classificeert ze als officieel, dus we tellen ze dolgraag mee in onze lijst. Hoewel dit ras al tientallen jaren bestaat, ontstonden er pas in de jaren 2000 fawn-Ragdolls. Fawns zijn iets meer verdund van kleur dan cinnamon Ragdolls, en om deze reden komen ze net iets minder vaak voor. Voor ons is dit de kleur die eigenlijk op 1 zou moeten komen te staan. Omdat, in Nederland deze kleur nog zeer weinig voorkomt.

De eerste Fawn Mink Ragdoll die bij ons is geboren, en bij ons is gebleven: ZenDolls I Am Unstoppable. Ook hebben wij onze Traditionele Fawn Ragdoll: Rodric des Cosmopolitains (aka Rody). Je zult begrijpen dat wij stiekem niet kunnen wachten op hun nageslacht komend jaar :).

6 ♥ Cinnamon Ragdoll

Zoals we hierboven vermeldden, zijn cinnamon Ragdolls meer geconcentreerd in hun vachtkleur in vergelijking tot fawn Ragdolls. Voor het ongetrainde oog lijken ze misschien op chocolate- of seal Ragdolls, maar hun vacht is roder van kleur en lijkt qua kleur op cinnamon ‘kaneel’ zelf. Hoewel TICA cinnamon Ragdolls accepteert als officiële kleur van het ras, mogen ze niet deelnemen aan shows. Volgens Ragdoll Cats World “zouden deze katten worden gediskwalificeerd voor een kampioenschapswedstrijd, omdat ze niet voldoen aan de rasstandaard.”

7 ♥ Blue Ragdoll

Hoewel ze overal verkrijgbaar zijn, zijn blue Ragdolls een tijdloze schoonheid en een klassieke uitstraling van het ras. Wat de zeldzaamheid betreft, ze komen slechts iets minder vaak voor dan onze nummer één keuze, maar dat is absoluut een goede zaak. Er is veel vraag naar deze kleur, en gelukkig is er voldoende aanbod om hieraan te voldoen.

Vanzelfsprekend worden jaarlijks blue babies bij ons geboren.

8 ♥ Seal Ragdoll

Als je je een Ragdoll voorstelt, visualiseer je waarschijnlijk een seal Ragdoll. De seal kleur vertegenwoordigt trots het ras, en welke betere kleur kan er zijn? Deze katten worden gekenmerkt door hun diepe, donkere gezichten die worden aangevuld door hun doordringende blauwe ogen. Net als de chocolate Ragdoll hebben deze katten een gebroken witte vacht met donkerbruine punten op hun oren, staarten, voeten en gezichten.

En ook mogen wij jaarlijks babies in de kleur seal verwelkomen.