Voeding; brok of vers vlees?

Voor mij, als vegetariër, is het geven van KVV met het EKO keurmerk een zeer grote pré. Biologisch vlees van dieren die een zo natuurlijk mogelijke voeding hebben gekregen, die meer bewegingsvrijheid hebben gehad en geen antibiotica en andere chemische toevoegingen. Een diervriendelijke voeding ♡

Als er in de natuur één mooi voorbeeld is van een echte vleeseter dan is het wel de kat. Katten zijn ware, strikte, ofwel obligate carnivoren. Na een evolutie van miljoenen jaren is het voedingspatroon van de kat nauwelijks veranderd. Hij heeft nog steeds een grote behoefte aan een eiwitrijke voeding. En hoewel planten ook eiwitten bevatten, is de kwaliteit en hoeveelheid in planten lager dan in dierlijk weefsel.

Katten zijn obligate carnivoren, wat zoveel betekent als dat hun lichaam enkel is ingesteld op het verteren van vlees. Katten leven alleen leven op voeding van dierlijke oorsprong. De enige natuurlijke voedselbron voor de kat is dus vlees.

Heb jij ooit in de natuur een kat brokjes zien eten? Een kat is een obligate carnivoor. Dit betekent dat zij vlees nodig hebben om aan hun nutritionele behoefte te voldoen.

Ken je ook al ie mooie reclames met kattenbrokjes in alle kleuren? Waarin “verse” groenten en vitaminen je tegemoet komen? Kijk je achter op de ingredientenlijst van de kattenbrokjeszkak dan zijn enkele van de onderdelen die je tegen kunt komen producten als maïs, gluten, erwtenglutenpoeder, bietenpulp, rijst, plantaardige vezels, soja, soja olie, etc etc. Allemaal onderdelen waar een kat als obligate carnivoor niets mee kan, allemaal ingrediënten waarvoor je als human soulmate voor betaald, maar die het lichaam meers schade dan goed zullen doen.

Kijk dit stelletje, die haast zelf om op te eten zijn, eens lekker smullen. Wist je dat het voor katten het leven leuker maakt wanneer zij op verschillende plekjes in huis kunnen eten? Een kat houdt er enorm van om keuze te hebben. Om deze reden bieden wij het eten op minimaal twee plekken aan in huis.

Onze Ragdolls eten puur rauw vers vlees, 100% natuurlijk (en biologisch). Versvleesvoeding bevat gemalen botten, vlees, orgaanvlees en groenten om zoveel mogelijk een prooidier na te bootsen. Dit helpt ook nog eens de tanden reinigen.

Onze kittens smullen er al van zodra ze 3 weken oud zijn geworden. Wij geven meermaals verdeeld over de dag (6-8 keer) verschillende merken KVV (Kant en Klaar Vers Vlees) van verschillende merken; DARF, BARFmenu, Bandit, KIVO en Carnivoer. Immers, wij houden toch ook van variatie in onze voeding en elke maaltijd hetzelfde broodje pindakaas gaat ook vervelen, toch ;).

Tevens geven wij één keer per week BARF (halve karkasjes van oa duif, kwartel, parelhoen en eend, stukjes spiervlees en orgaanvlees. En visjes zoals bijvoorbeeld sprotjes of haring. Ongelofelijk hoe wild ze daarvan smullen.

Onze Nacho aan een wekelijkse BARF menu

Brokjes

Wanneer we kijken naar de ingrediënten van brok, blijkt dat veel brokjes weinig vlees bevatten, veel plantaardige ingrediënten en heel veel koolhydraten.

Ook een kat in het wild krijgt een kleine mate koolhydraat binnen. Wel betekent het dat het dieet van een kat in het wild uit voornamelijk vlees bestaat en dat hun maag- en darmstelsel dus ook volledig gebouwd is op het verwerken van vlees. Veel huiskatten eten echter brokjes en/of blikvoer. Wanneer we kijken naar de ingrediënten blijkt dat veel brokjes weinig vlees bevatten en heel veel koolhydraat.

Daar komt nog bij dat een wilde kat zijn vocht uit prooien haalt. Katten hebben daarom een slechte dorst prikkel en zijn tevens vrij ineffectieve drinkers (ze kunnen namelijk geen kommetje maken van hun tong). Dit houdt in dat een brok dus eigenlijk geen ideale voeding is. Natvoer is wat dat betreft een veel betere keuze; dit bestaat uit veel vocht, dus dat probleem is daarmee opgelost. Ook hierbij geldt wel: sommige nat voer bevatten aardig wat koolhydraat (hoewel vaak minder dan brok). 

Omdat, we zo fijn buiten aan het spelen zijn, krijgen wij ook daar een bordje vlees aangeboden.

Waarom rauwe voeding?

Er zitten verschillende voordelen aan het voeren van rauw vlees: om te beginnen staat het dichter bij het natuurlijke dieet van de kat: de voeding is minder bewerkt en bovendien is het koolhydraatgehalte automatisch nihil (tenzij je natuurlijk veel plantaardig materiaal bijvoert, of een KVV hebt waar wel koolhydraat in zit). Ook als er sprake is van allergieën, kan rauwe voeding een uitkomst bieden. Bovendien heeft rauw vlees een verzurende werking, wat de urine ph waarde van katten lager houdt (en dit is weer gunstig ter voorkoming van sommige blaasproblemen). Tot slot heeft het een gunstig effect op de ontlasting: minder vaak, minder stank en kleinere hoeveelheden, omdat de kat alles wat zij eet kan gebruiken, lees verteren). 

Rauwe voeding voor katten wordt steeds populairder, en gelukkig maar!  

Mocht je echter brok willen geven, dan adviseren wij je graag. Immers, de gezondheid van onze kittens -ook na verhuizing- staat voorop!

Het is voor de kat belangrijk om van bordjes te kunnen eten waar hun snorharen de randen niet raken. Want, wist je dat de snorharen van de kat zéér gevoelig zijn?