Voedingssupplementen; feit of fabel

Waarom voedingssupplementen voor katten?

Wij mensen zijn doorgaans dol op voedingssupplementen. Veel van ons nemen dagelijks een supplement voor extra vitaminen en mineralen, zeker in perioden waar we wel wat extra weerstand kunnen gebruiken. Superfoods zijn dan ook niet meer uit het hedendaagse assortiment weg te denken en nog steeds erg populair. Maar hoe zit het eigenlijk met voedingssupplementen voor huisdieren? Zijn ze belangrijk voor kat (en hond) en waarom?

Aanvulling op gebalanceerde voeding

Laten we voorop stellen dat het bij voedingssupplementen voor katten gaat om een hulpmiddel. Voedingssupplementen zijn geen medicijn of wondermiddel en dienen als aanvulling op een gebalanceerde voeding. Dat gezegd hebbende kunnen fysieke problemen door een tekort aan een bepaalde stof zeer goed worden opgelost wanneer juist die specifieke stof gesupplementeerd wordt. Net als mensen kunnen katten extra ondersteuning gebruiken, zeker bij verzwakte weerstand (bijvoorbeeld na een operatie, tijdens dracht, ziekte, obesitas) of bij perioden van stress (verhuizing, scheiding, overlijden, etc).

Kittens kunnen baat hebben bij een goed voedingssupplement. Een supplement voor katten is ook een ideale manier om eventuele tekorten te voorkomen.

Waarom aanvullen?

Ook bij kwalitatief hoogwaardige voeding blijkt een voedingssupplement geen overbodige luxe. Qua samenstelling moet kant en klaar diervoeder aan strenge normen voldoen. Toch kunnen er ondanks dat tekorten ontstaan. Sommige bewerkingen in het productieproces kunnen ervoor zorgen dat een deel van de grondstoffen niet meer goed kan worden opgenomen.
Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld vitaminen, die essentieel zijn voor het omzetten van voeding. Vitaminen zorgen ervoor dat voedsel kan worden omgezet in energie en andere belangrijke bouwstoffen.

Katten kunnen zelf geen mineralen of spoorelementen aanmaken

Ook zien we dat er vaak een gebrek ontstaat aan mineralen en sporenelementen. Katten kunnen zelf geen mineralen of spoorelementen aanmaken. Deze bouwstoffen zijn echter nodig voor de ontwikkeling van de spieren en het goed functioneren van vitale organen. Van meerdere stoffen is aangetoond dat ze essentieel zijn en een tekort kan leiden tot een gevaar voor de gezondheid.

Voedingssupplementen; feit of fabel?

Naast tekorten aanvullen kan een supplement ook worden gebruikt om bepaalde klachten te verminderen of de gezondheid op een andere manier te verbeteren. Maar, is er wel bewijs dat voedingsstoffen -naast voeden- werkelijk positieve effecten hebben op de gezondheid van je kat? Bioactieve stoffen die dit doen worden ook wel nutraceuticals genoemd en ze bestaan wel degelijk.

De universiteit in Leiden ontdekte dat na 4 weken probiotica agressieve gedachten en piekeren bij mensen afnamen. In verschillende onderzoeken op muizen en ratten wordt dit effect bevestigd. Zowel mensen als muizen knapten snel op na het toedienen van probiotica. In probiotica zitten levende bacteriën die de darmflora in balans kunnen brengen. Een goede darmflora vertaalt zich door op zowel mentaal als ook fysiek niveau. Een goede darmflora helpt bij het verteren en absorberen van de voedingstoffen zodat die overal in het lichaam aankomen waar ze nodig zijn. Ook helpt het tegen ongewenste bewoners en indringers in het lichaam zoals bijvoorbeeld schadelijke bacteriën.

Hoe merk ik of mijn huisdier een tekort heeft?

Als je kat vitaminen of mineralen tekort komt, merk je dat waarschijnlijk als eerste aan het afnemen van de vitaliteit en een verminderde vachtconditie. Het kan zijn dat je kat lusteloos wordt en snel geïrriteerd is. Andere uiterlijke verschijnselen die erop kunnen wijzen dat je huisdier een tekort heeft zijn:

 • een gevoelige huid
 • kale plekken
 • slechte vachtconditie
 • vachtuitval
 • stijve/harde spieren

Indien je tekorten vermoedt, is dit met het geven van een geconcentreerd ‘natuurlijk’ supplement snel weer aan te vullen.

De beste supplementen uit de natuur

Het gebruik van geneeskrachtige kruiden behoort tot de oudste geneeswijzen die door mens – en dier – al eeuwenlang succesvol wordt toegepast. De werking van helende kruiden en planten is heel krachtig. Zieke of gewonde dieren in het wild, weten instinctief de juiste planten (of delen hiervan, zoals knoppen of wortels) en kruiden te vinden die helpen bij de genezing. Gelukkig wordt deze eeuwenoude kennis steeds vaker herontdekt en toegepast.

De traditionele kruidengeneeskunde combineert met duizenden jaren ervaring de werking van talloze kruiden. Er is eigenlijk voor iedere kwaal, al dan wel niet preventief, een passend kruid of passende plant te vinden.

Aanvulling in iedere levensfase

Voedingssupplementen voor huisdieren kunnen dan ook helpen bij het ondersteunen van de algemene gezondheid van je kat. Als extra aanvulling kan een goed supplement dan ook zeker geen kwaad . Er zijn genoeg gevallen waar je kat wel iets extra’s kan gebruiken.

 • Krolse, drachtige of zogende poes

Een krolse, drachtige en zogende poes kan wel wat extra’s gebruiken. Voor een goede ontwikkeling van de kleintjes is het van belang dat de moeder alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook het zogen van kittens vraagt veel van het lichaam. Een kersverse moeder kat zal je dankbaar zijn voor het toedienen van extra vitaminen en mineralen in de vorm van een natuurlijk supplement.

 • Kittens

Een goed begin is het halve werk. Kittens zijn kwetsbaar en moeten hun weerstand nog opbouwen terwijl ze volop aan het groeien zijn. De weerstand van je kitten een handje helpen, is dus helemaal geen gek idee. Bij rassen die heel snel groeien kan een supplement als ondersteuning van het bewegingsapparaat worden ingezet.

 • Bij ziekte, na operatie of stress perioden

Als je kat ziek is of herstellende van een operatie, loopt zij snel tekorten op en kan het helpen om het immuunsysteem te ondersteunen met een aanvullend supplement. Maar, ook tijdens perioden van stress. Met multivitaminen en probiotica kun je jouw lieverd ondersteunen, zodat zij snel weer aansterkt.

 • Bij huid- of vachtproblemen

Als jouw kat last heeft van een droge huid met schilfers, of een droge en pluizige vacht, kan een supplement voor dieren voor verbetering zorgen.

 • Bij ouderdom

Katten op leeftijd kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Ook zij lopen snel tekorten op en hebben behoefte aan een aanvulling. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ondersteunen van het immuunsysteem maar ook van belangrijke lichaamsfuncties. Ook de botten en gewrichten van oude dieren kunnen wel een extraatje gebruiken.

 • Bij dieet

Katten op dieet, omdat zij te dik zijn, lopen snel tekorten op en kunnen aanvulling in de vorm van een multivitamine goed gebruiken.

 • Ter ondersteuning van kwaaltjes

Er zijn tig andere scenario’s te bedenken waar het geven van een supplement aan je kat zinvol kan zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan ondersteuning bijblaas- en nierproblemen of gedragsproblemen zoals angst. Ook ter ondersteuning van de maag- en darmflora of voor een gezond gebit kan een supplement voor dieren effectief zijn.

Een natuurlijke manier om de gezondheid van katten te ondersteunen, is het geven van voedingssupplementen. Iedere kat is uniek en iedere levensfase is dat ook. Wij ondersteunen de gezondheid van onze lieverds in de vorm van natuurlijke supplementen. ‘A healthy cat is a happy cat!’

Waarom kiezen wij voor supplementen van De Groene Os?

Onze eerste kennismaking met de producten van De Groene Os was in 2021, toen de directeur en haar man twee kittens van ons in hun liefdevolle gezin opnamen. Tijdens hun eerste bezoek aan de kittens namen zij een geschenk voor ons mee: Ultimaflor (pro-& prebiotica voor katten en honden).

Voor die tijd had ik al enkele supplementen van verschillende merken geprobeerd, maar voelde nog geen maximale tevredenheid. Ook had ik tot dat moment nog geen merk gevonden die álle voor ons belangrijke individuele supplementen in hun assortiment hadden: van hormoon balancerende tot aan oa immuunsysteem versterkende supplementen. Én in een handige toepassingsvorm: poeder en druppels (geen onhandige pilletjes die moeilijk aan de kat zijn te geven en ook vaak veel stress voor de kat opleveren).

Na het inzetten van Ultimaflor merkte ik al snel verschil bij onze lieverds. Hun ontlasting zag er beter uit (bij katten kun je veel ‘lezen’ aan hun ontlasting). En zo ben ik ook de multivitaminen, l-lysine, trias omega olie en adaptonicum gaan toevoegen aan de individuele voeding van onze lieverds.

Als pionier in Nederland ontwikkelt De Groene Os sinds 1995 natuurlijke voedingssupplementen, kruidenmiddelen en uitwendige verzorgingsproducten voor dieren. De kennis achter de producten is echter veel ouder. De oorsprong ligt bij Drogisterij van der Pigge, opgericht in 1849. De basis voor hun recepten zijn maar liefst zes generaties doorgegeven.

Het team van De Groene Os bestaat uit mensen die dieren en natuurgeneeskunde door hun aderen hebben stromen. Hierdoor is een merk ontstaan wat geen concessies doet aan de kwaliteit van de gebruikte kruiden en voedingsstoffen.
Iedere maandag, woensdag en vrijdag van 9.00-10.00 hebben zij een gratis telefonisch spreekuur door hun natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts en kun je ze mailen met je vragen. Hoe fijn is dat!

Een E-book speciaal voor katten geschreven door De Groene Os kun je downloaden via hun website