Waarom is socialisatie van cruciaal belang?
Door de juiste socialisatie ontwikkelt een kitten een groter aanpassingsvermogen waardoor het minder risico loopt op het ontwikkelen van stress, angsten en agressie. Maar ook minder kans op later probleemgedrag. Wist je dat dit zich vaak pas voordoet op latere leeftijd, wanneer een kitten de leeftijd van 1,5 jaar bereikt?. Dankzij goede socialisatie kunnen de toekomstige human soulmates ook belangrijke fysieke handelingen bij de kat gemakkelijker uitvoeren met minimale stress, voor beide partijen.
Vanzelfsprekend speelt het karakter van de ouders een grote rol in hoe de kittens zich ontwikkelen. Een angstige moeder geeft angstige kittens. Een onzekere vader geeft kittens die onzeker ipv zelfverzekerd zullen zijn.
Maar, ook de zwangerschap van mama speelt een rol. Wanneer zij ziekte en/of overmatig stress tijdens de dracht ervaart en/of slechte (en niet voldoende juiste) voeding gedurende deze periode krijgt, zullen de kitten s (later) mogelijk minder goed met stress om kunnen gaan. Ondervoeding tijdens de dracht maakt zelfs dat kittens minder snel en goed kunnen leren en zij hebben een grotere kans op het ontwikkelen van agressie naar andere katten.
Als goede start zien wij een geoptimaliseerde omgeving
Elke volwassen kat, maar ook e l k k i t t e n benodigd:
- Voldoende schuilplekken
- Voldoende hoogtes
- Voldoende krabmogelijheden
- Voldoende voeding + eigen bordjes
- Voldoende drinkplekken
- Jaagmogelijkheden
- Milde hersenwerkjes/voerpuzzels
De kittenren dient geoptimaliseerd te zijn
- Veilige plek voor kittens en mamapoes
- Aangepaste kattenbak
- Kleine hoogtes
- Enkele eetplekken
- Enkele drinkplekken
- Schuilplekje(s)
- Afwisseling van speeltjes
0-2 weken
Dit is de zogenaamde neonatale periode. Kittens zijn zich nog niet volledig bewust van hun omgeving. Toch zijn handelingen nu al van groot belang. Vanaf 2 weken begint de omgeving actief invloed te hebben op het kitten. Kittens worden zich nu bewust van hun omgeving en gaan hen zintuigen ontwikkelen.
Socialisation Chart
2-7 weken
Dit is dé periode dat kittens a l l e s moeten leren. Al hen ervaringen in deze periode hebben de grootste impact op het latere gedrag van het kitten. Van het ervaren van verschillende ondergronden onder hun schattige pootjes tot diverse aanrakingen, handelingen, geluiden, geuren, mensen, prikkels van verschillende kattenattributen, verschillende krabmaterialen (karton, kokos, sisal), speeltjes en mild hersenwerk, andere dieren en voeding.
Je kunt je dus voorstellen wanneer een fokker full time werkt er weinig tijd in de meest efficiënte en cruciale socialisatie gestopt kan worden..
Nu hebben wij niet alles in huis aanwezig om kittens kennis mee te laten maken, zoals bijvoorbeeld het geluid van een huilende baby, sirenes, vuurwerk, een helicopter, etc etc. Dus wat doen we dan? Wij spelen ze gewoon af :). Klik hier voor een voorbeeld.
8-16 weken
In deze periode van socialisatie gaan we verder met het eerste socialisatieproces. Zo leren ze te spelen op de juiste manier, wennen aan een tuigje, reismand, tanden poetsen, ogen, oren en mond bekijken, etc etc.
Onder correct spelen wordt verstaan dat je het kitten nooit met je handen laat spelen, dat je een time-out invoert bij te wild spelen, de kittens krijgen nu al voldoende prooitjes en afwisseling aangeboden. En ook leren kittens onderling het sociale spel juist te ontwikkelen en correct om te gaan met signalen van nestgenootjes.
Een goede ‘match’
In de leeftijd van 9 weken kunnen we goed zien welke kittens onafscheidelijk zijn van elkaar. Hen laten we dan het liefst als ‘bonded pair’ verhuizen. Uiterst mensgerichte kittens vragen enorm veel aandacht en kunnen dus niet geplaatst worden bij mensen die vele uren van huis weg zijn. Onder andere om deze redenen laten wij de toekomstige human soulmates van onze kittens pas op de leeftijd van 9-10 weken op bezoek komen.