Holistische visie en gezondheid

Een wetenschappelijke, holistische en intuïtieve benadering van het gedrag en welzijn van katten ♡

Creëer verbinding met je geliefde fluffy soulmate en leer haar unieke behoeften kennen.

Wij hanteren een holistische visie en gezondheid. Holistisch houdt in dat je kijkt naar het geheel, omdat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Wij kijken naar elke individuele fluffy soulmates in haar totaliteit.

Om in balans te zijn is het belangrijk dat een poezel zich zowel fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch goed voelt. Net als bij ons mensen het geval is.

Wanneer wij te hard werken, te vaak geen nee zeggen, te perfectionistisch zijn, onze grenzen niet respecteren, geen ontspanning tegenover inspanning plaatsen, veel ongezond eten tot ons nemen, te vaak in ons hoofd zitten, etc., zal onherroepelijk ons lijf gaan protesteren. Met oa hoofdpijn, gespannen nek, spierpijn tot zelfs aan hartklachten toe. Ook kunnen we behoorlijk prikkelbaar en emotioneel worden. We kunnen reacties verwachten vanuit onze omgeving dat onze uitstraling en energie weergeeft dat we niet lekker in ons vel zitten. Herken je dit bij je zelf of bij iemand in je omgeving?

Wanneer we echter ons lichaam, onze geest, onze emoties en energie in balans kunnen brengen en houden, spreken we over een goede fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Het is onze taak goed voor onszelf te zorgen zodat wij ons in goede gezondheid en dus gelukkig mogen voelen. Daar zijn wij zelf verantwoordelijk voor.

En zo is dit niet anders bij onze dierbare huisdieren. Echter, onze fluffy soulmates kunnen niet zelf kiezen welk eten ze tot zich nemen, laat staan dat ze invloed kunnen uitoefenen op hun leefomgeving of op hoe wij mensen ons voelen en gedragen. Zij zijn hierin volledig op ons aangewezen.

Bij onze holistische ziens- en denkwijze kijken wij naar de volgende vijf velden:

Fysiek; het tastbare lichaam (voeding waarvoor zij gemaakt is en voedingssupplementen)

Mentaal; de katten-mind (natuurlijke instinct kunnen volgen)

Emotioneel; het interne gevoelsleven (natuurlijke instinct kunnen volgen, de huisvesting én relatie tot mens & dier)

Energetisch; de omgeving van de kat (de huisvesting én relatie tot mens & dier)

Spiritueel; stromende levensenergie

Holistische gezondheid is onlosmakelijk verbonden met felinocentrisme

In het felinocentrisme wordt de kat centraal gezet. Felinocentrisch is het tegenovergesteld van antroposofisch. Als het ware kruip je in het vachtje van de kat. De kat is van nature namelijk geen huisdier, maar een jager! En willen wij niet dolgraag onze fluffy soulmates zo goed mogelijk begrijpen en helpen zich het gelukkigst te voelen? Dit is onze taak als human soulmates van onze lieverds. Zij vertrouwen namelijk geheel op ons en hun afhankelijkheid van ons maakt dat zij ons oprecht nodig hebben om gezond, evenwicht én gelukkig te kunnen zijn.

Laten we dan ook met grote regel maat in de vachtjes van ons fluffy soulmates kruipen, zodat wij hen kunnen bieden wat zij nodig hebben.’

Zo zen willen we ons allemaal toch graag voelen.

Het holisme en felinocentrisme zijn nauw met elkaar verbonden en kunnen vanuit de kat’s perspectief ook als één beschouwd worden. Een kat is zeer fijngevoelig en stressgevoelig. Verander iets aan de inrichting in huis en de kat ervaart stress (emotionele en mentale lichaam). Geef de kat voeding waarvoor zij eigenlijk niet gemaakt is en zij ervaart fysieke stress (fysiek lichaam). Ervaar jij zelf stress, dan kun je er vanuit gaan dat jouw kat dit feilloos overneemt (energetisch lichaam). Wordt de kat gedwongen met een ander huisdier samen te wonen, waar ze niet op zitten te wachten, creëert de kat zelfs chronische stress (emotionele en mentale lichaam). Etc. etc.

Vanzelfsprekend kunnen onze poezels stress handelen, zeker dankzij een uitstekende start met een zeer goede socialisatie periode in de kittenperiode. Maar, je zult begrijpen dat wanneer een kat dagelijks de verkeerde voeding krijgt, zij dagelijks fysieke stress ervaart. En wanneer zij dagelijks meermaals naar bijvoorbeeld een te kleine kattenbak moet, ook dit dagelijkse stress oplevert. Doe daar nog een schepje bovenop van onvoldoende bronnen in de leefomgeving en je krijgt binnen no time een overstressede kat die fysiek ziek zal worden (vaak in eerste instantie in de vorm van blaasontsteking) en/of gedragsproblemen gaat vertonen.

Er leven zoveel katten in ongeluk, wat voor de meeste mensen niet zichtbaar is.

Daarom is het zo belangrijk dat de basis meteen goed is. Alles staat of valt met de juiste socialisatie en dus begeleiding vanuit de fokker. Tijdens de socialisatieperiode van de kittens kan al stress bij de kittens ontstaan. Denk aan niet de gehele dag kunnen eten, verkeerde voeding, geen mentale uitdagingen hebben, niet kat kunnen zijn door in te spelen op de behoeften van een kat, afgezonderd worden van de mens, etc. Los van hun individuele gezondheid en geluksgevoel, maakt het ook dat deze kittens al veel minder stress in de toekomst zullen kunnen handelen.

In deze periode horen kittens te leren hoe te reageren op gebeurtenissen en prikkels. Maar, bovenal dienen de kittens ook geprikkeld te worden om hun natuurlijke ik te kunnen laten zijn. Wanneer voldoende prikkels worden aangeboden en de omgeving hier ontspannen op reageert, zullen de kittens dit ontspannen gedrag overnemen en aanleren. Je kunt je voorstellen dat wanneer een kitten uit een prikkelarme omgeving komt, hij of zij veel mist in de sociale ontwikkeling. In plaats van om te kunnen gaan met bepaalde prikken zullen zij op latere leeftijd niet weten wat hen overkomt. Stress, angst of ander gedrag wat minder wenselijk is is dan het gevolg. De meeste problemen worden pas zichtbaar wanneer een kitten de emotionele leeftijd bereikt rond ca 1,5 jaar tot 2 jaar.

Zie hier kittens die ervoor kiezen om te klimmen (natuurlijk instinct!) en een kleintje die ervoor kiest om zich terug te trekken in de ton (natuurlijk instinct!). Het is dus belangrijk dat ook al op zeer jonge leeftijd voldoende materialen in de huisvesting van onze jongste fluffy soulmates aanwezig zijn. En dit is natuurlijk bij lange na niet alles wat ze behoeven ;).

Als een kat gezondheids- klachten heeft en/of verandering in gedrag laat zien, beperken wij ons niet tot het kijken naar de specifieke klachten en enkel het symptoom bestrijden, maar kijken wij naar de kat in haar totaliteit.

Een voorbeeld hiervan: Een kat plast naast de bak en wellicht zelfs op de bank. Allereerst de vraag: is er iets medisch aan de hand? Heeft zij een blaasontsteking gekregen? (fysiek) Naast dat de kat acute hulp in medicijnvorm benodigd, omdat zij pijn ervaart, kijken wij verder. Waarom heeft de kat blaasproblemen? Ervaart zij wellicht stress en is dit de oorzaak? (emotioneel/mentaal/energetisch) Is er onlangs iets veranderd in huis? (emotioneel) Mist de kat iets om zijn/haar natuurlijke instinct te kunnen volgen? (mentaal) Wat maakt dat haar weerstand omlaag is gegaan? (emotioneel/mentaal/energetisch). Naast het geven van medicatie -hetzij natuurkundig hetzij voorgeschreven door de dierenarts-, krijgt het vanuit onze holistische begeleiding prioriteit om op onderzoek uit te gaan waardoor de klachten zijn ontstaan en dit op te lossen voor de kat. Wij beperken ons niet tot enkel symptoombestrijding, maar gaan tot de kern.


Wij doen er dagelijks alles aan om balans aan te brengen in de vier onlosmakelijk met elkaar verbonden velden en klachten te voorkomen. Zodat onze dieren zich optimaal en in balans mogen voelen. En dit doen wij ook door vooral vanuit de kat zelf te kijken ‘catsnature’.


Een voorbeeld: Een kat krabt ongewenst aan de bank. Straf heeft ábsoluut geen zin, het enige dat je hiermee bereikt is beschadiging in de vertrouwensband die de kat met zijn mens voelt. Maar, wat heeft dan wel zin? Kruip eens in de kat zelf. Een kat krabt oa graag even na een slaapje. Is er een krabgelegenheid dichtbij zijn/haar slaapplek? Of is het toevallig de bank die daar nu juist staat? 😉 Taak dus om een krabplek te creëren. Doe je dit niet, dan zal de kat de bank blijven gebruiken. Een kat weet niet dat jij hard gespaard hebt om de bank te kunnen kopen. Een kat begrijpt ook niet dat wij mensen die halen in de bank niet mooi vinden. Laat staan dat een kat überhaupt begrijpt wat ‘mooi’ is. De kat wil gewoon graag zijn/haar natuurlijke instinct kunnen volgen. Kan hij/zij dit niet? Dan zal hij stress ervaren.. en als gevolg zou hij bijvoorbeeld blaasproblemen en/of gedragsproblemen kunnen ontwikkelen.


Pedagogische adviezen 30 jaar geleden tav kinderen opvoeden lijken ook in niets meer op die van vandaag..

Bij het onderwijscentrum KGA Kattengedragsadviseur volgde ik de voortgezette opleiding felinocentrische gedragskunde tot KGA Kattengedragsdeskundige.

Het KGA onderscheidt zich door haar 100% katvriendelijke aanpak en gedragsanalyse vanuit kats perspectief. Alle lesdagen zijn gemaakt op basis van recente wetenschappelijke publicaties. Zo is bijvoorbeeld de lesdag ‘Emoties’ gemaakt op basis van 40 wetenschappelijke publicaties, waarvan 15 van de laatste 5 jaar.

Ook is er een les en studie speciaal toegewijd aan de relatie tussen kat en hond. Niet elk kastenkarakter past in een huishouden met hond. Op basis van karakter analyse kunnen wij je hier het beste in adviseren.

Fabel..

Wist je dat katten van nature helemaal niet graag in groepen leven? Ja, men zegt vaak van wel, omdat je in landen als bijvoorbeeld Griekenland, Spanje en Thailand katten in grote(re) groepen ziet samenleven. Dit doen zij echter enkel omdat er maar één voedselbron aanwezig is. En wat je dan doet als hongerige kat, is samenwerken met je soortgenootjes. Echter, deze groepen vallen meestal ook weer uiteen als die voedselbron verdwijnt of onvoldoende is.

Wij dienen ons dan ook te realiseren dat een kat niet ‘verplicht’ sociaal is, zoal mensen, primaten, walvissen of andere groepsdieren. Een kat is sociaal uit keuze, in principe kan hij namelijk in zijn eentje overleven. In catteries leven vaak meerdere katten samen. Het is dus niet altijd zo dat dit de sociale katten zijn die zitten te wachten om in een groep ‘opgescheept’ te zitten. Deze lieverds ervaren dan ook chronische stress. Dit wordt vaak pas later zichtbaar en voor sommige fokkers wordt het helemaal niet zichtbaar. Dit laatste meestal vanuit onwetendheid en ontbrekende kennis.

Daarom is het voor catteries, waar meerdere poezels leven, nóg belangrijker hun poezels mentaal, emotioneel, fysiek én energetisch te bieden wat zij vanuit nature nodig hebben. En als fokker hier alle aandacht aan te geven. Maar, ook om de niet-sociale lieverds zo snel mogelijk uit de groep te halen, te steriliseren en als enig huisdier te laten verhuizen. Én de wel sociale lieverds een fijn thuis te bieden in een gastgezin

Wij hopen echt diep vanuit ons hart dat meer fokkers onze visie zullen volgen. En dat wij hen mogen inspireren en motiveren een holistische en felinocentrische visie te hanteren en implementeren.


‘Goede begeleiding bestaat uit meer dan Liefde.’

Om katten in balans te kunnen laten zijn is het belangrijk te kiezen voor gezonde en natuurlijke voeding met zo weinig mogelijk bewerkingen en liefst gluten- en graanvrij (wij geven 100% natuurlijk, vers en biologische KVV). Om supplementen (op natuurlijke basis) aan te bieden op basis van de individuele behoeften (dracht, zoogperiode, kwetsbare eerste levensweken van kitten, ondersteuning bij vaccinatie, etc.). Om verrijking aan te bieden op gebied van voeding en drinken, huisvesting, gezelschap, spelen, ruimte, kattenspullen en het prikkelen van de 5 zintuigen die de kat eigen is.

Om onze Ragdolls fysiek gezond te laten voelen werken wij naast het fysieke aspect aan een balans tussen alle vier de velden. Wij delen dolgraag onze kennis, kunde en ervaring met de human soulmates van onze kittens. En hebben in pdf formaat alle informatie opgenomen welke onderdeel is van de Happy Cats Bootcamp waartoe wij de toekomstige human soulmates van onze babies ruimschoots voor de verhuizing toegang verlenen. Zodat de toekomstige human soulmates op hun beurt onze maximale begeleiding en zorg voor hun blije, gezonde en evenwichtige kittens kunnen voortzetten